Loading

9.1.9. Praktické činnosti - 6. - 9. ROČNÍK

ŠKOLNÍ VÝSTUPY:
Žák:
- provádí měření ,orýsování, řezaní, pilování, broušení, vrtání, dlabání, hoblování, rašplování,
spojování hřebíky a vruty, lepení a úpravu povrchu
- provádí měření orýsování, stříhání, řezání, pilování ,broušení , ohýbání, rovnání, vrtání, spojování materiálu.
- provádí měření, orýsování, řezání, stříhání, pilování, broušení, vrtání, tvarování teplem, lepení
- popíše postup při ošetření při úrazu nářadím, materiálem.
- je poučen o nebezpečí ohrožení zdraví chemickými látkami: barvy, laky…

- určí základní podmínky pro pěstování rostlin – půda,výživa rostlin, ochrana rostlin a půdy
- rozpozná osiva, sadby a jejích vlastnosti
- stanoví pěstování vybraných druhů zeleniny a případně jejích rychlení
- rozezná hlavní druhy rostlin
- určí správné pěstování, množení vybraných druhů okrasných dřevin a květin, rychlení cibulovin, hlíznatých květin nebo letorostů dřevin, hydroponické pěstování pokojových rostlin, bonsaje
- využívá okrasných rostlin v interiérech a exteriérech
- provede aranžování a vazbu rostlin
- rozliší ovocné rostliny
- stanoví pěstování určitého druhu a množení, jeho uskladnění a zpracování
- rozezná druh rostliny

- rozliší čistící prostředky, pracovní postupy
- používá ekonomiku, hygienu a bezpečnost
- rozdělí odpad a určí její ekologickou likvidaci
- rozpozná prací a čisticí prostředky
- ovládá praní, žehlení, drobné opravy
- ošetřuje podle vyznačených symbolů
- provádí úschovu a ukládání prádla a oděvů
- provádí zámečnické, instalatéřské, zednické, malířské, elektrikářské práce /vložka do zámku, vodovodní ventil, vodovodní kohoutek práce se sádrou, upevnění hmožděnky, oprava malby, tapetování, nátěry, výměna žárovky a p./

- popíše základní vybavení kuchyně, nádobí, náčiní, elektrických a plynových spotřebičů
- ovládá bezpečnost a hygienu při práci v kuchyni
- provede výběr, nákup,skladování poživatin
- určí cenu, hmotnost, jakost a množství
- rozlišuje potraviny /druhy masa,ovoce,zelenina/
- sestaví jídelníček
- rozliší úpravu pokrmů za studena a pokrmů tepelně zpracované
- popíše a provede základní postupy při přípravě pokrmů /snídaně,přesnídávka, předkrmy, polévky, přílohy, moučníky, krémy, nádivky/

-rozlišuje povolání, druhy pracovišť, pracovních prostředků, objektů, činností, jejích požadavky

-orientuje se
-provádí a využívá profesní informace, poradenské služby.


UČIVO:
Práce s technickými materiály:
Práce se dřevem
Práce s kovem
Práce s plasty
První pomoc

Pěstitelské práce:
Pěstitelství ve vztahu k živ. prostředí
Okrasné rostliny
Ovocné rostliny
Léčivé rostliny, koření

Provoz a údržba domácnosti:
Údržba a úklid domácnosti
Údržba oděvů a textilií v domácnosti
Drobná domácí údržba

Příprava pokrmů:
Kuchyně
Potraviny
Příprava pokrmů

Svět práce
Trh práce
Volba profesní orientace
Možnost vzdělávání

Žádné komentáře:

Okomentovat